Etichete: panou solar, panouri solare, panouri solare incalzire, panouri solare apa calda, oferta panouri solare, panouri solare pret, panouri solare ieftine, panouri solare termice, panouri fotovoltaice, panou radiant, panouri radiante, panouri infrarosu.

Panouri fotovoltaice Contine 222 produse.

Panouri solare fotovoltaice - energie electrica gratuita

Energia solară este extrem de curată, nu produce poluarea aerului şi nici deşeuri periculoase, nu este nevoie ca nici un fel de combustie lichidă sau gazoasă să fie transportată sau arsă. Şi pentru ca sursa de energie, în acest caz radiaţia solară, este gratuită şi abundentă, există panouri solare ce pot oferi practic energie termică sau electrică. Cu toate acestea, în lumea de azi, această tehnologie cu panouri solare se confruntă cu diverse obstacole, în principal costurile generării de energie electrică şi transportul acesteia, precum şi dificultăţi în obţinerea de finanţare pentru dezvoltarea de tehnologii avansate.

Sistemele solare fotovoltaice – panouri solare fotovoltaice, sunt sisteme solare ce au capacitatea de a converti lumina solară în electricitate.
FV vine de la fotovoltaic. Foto = Lumină şi Voltaic = Electricitate. O celulă solară converteşte lumina în electricitate. Celula solară este făcută din siliciu. În esenţă, lumina ajunge la suprafaţa celulei solare şi o parte este absorbită în siliciu. Această energie luminoasă bombardează electronii liberi şi generează energie electrică. Prin gruparea unui număr de aproximativ 36-72 de celule solare obţinem un modul solar (panou solar).

Un panou solar fotovoltaic transformă energia luminoasă din razele solare direct în energie electrică. Componentele principale ale unui panou solar fotovoltaic sunt reprezentate de celulele solare. Panourile solare fotovoltaice se utilizează separat sau legate în baterii pentru alimentarea consumatorilor independenţi sau pentru generarea de curent electric ce se livrează în reţeaua publică.

Energia electrică este produsă atât timp cât panou solar este expus la lumină. Materialele din care sunt fabricate celulele solare sunt semiconductoare şi au o durată de viaţă de cel puţin 20 de ani. În funcţie de tehnologia de fabricaţie, pot fi realizate panouri fotovoltaice din materiale precum siliciu monocristalin, siliciu policristalin siliciu amorf, cadmiu-telur şi seleniură de indiu şi cupru/sulfurat.

Tipuri de panouri fotovoltaice:
â–¡ panouri fotovoltaice monocristaline:
panouri solare fotovoltaice cu cea mai ridicată eficienţă.
□ panouri fotovoltaice policristaline: cele mai răspândite panouri solare fotovoltaice, cu o eficienţă puţin mai mică decât o au acele panouri fotovoltaice monocristaline, însă cu cel mai bun raport preţ-performanţă.
□ panouri fotovoltaice amorfe ~ thin-film ~: panouri solare fotovoltaice cu peliculă fotoabsorbantă subţire ce oferă posibilitatea de a fi montate pe suport flexibil sau curbat. Aceste panouri fotovoltaice amorfe sunt cele mai eficiente în condiţii de lumină redusă, umbră sau lumină difuză şi mai puţin eficiente în condiţii de lumină.
Diferenţa între aceste celule solare din componenţa sitemelor de panouri fotovoltaice constă în structură şi modul cum sunt aranjaţi atomii. Însă cea mai mare diferenţă între panouri fotovoltaice este dată de eficienţă.

Sisteme panouri fotovoltaice:
â–¡
sisteme panouri fotovoltaice ongrid – sisteme fotovoltaice cu panouri fotovoltaice conectate la reţea, ce au în componnenta panouri fotovoltaice, invertoare on-grid şi grup de măsurare (opţional);
□ sisteme panouri fotovoltaice offgrid – sisteme de panouri fotovoltaice autonome, ce au în componenţă panouri fotovoltaice, controller de încărcare, baterii şi invertor.;
Investiţia într-un sistem fotovoltaic, fie el conectat la reţea ONGRID, fie el autonom OFFGRID devine din ce în ce mai rentabilă, deoarece în ultimii 3 ani evoluţia EURO/watt a panourilor solare fotovoltaice a fost una descendentă.

Ca soluţie pentru iluminare stradală, utilat rulote, case de vacanţă, utilat locuinţe sau chiar pentru parcuri fotovoltaice, panourile fotovoltaice au devenit foarte accesibile. Pentru sisteme ongrid conectate la reţea, vă putem oferi şi o dimensionare pentru o configuraţie formată din panouri solare fotovoltaice şi invertor cu sau fără MPPT (Maximum Power Point Tracking), iar pentru o soluţie neconectată la reţea offgrid, vă putem deasemenea configura o soluţie formată din panouri fotovoltaice, regulator de încărcare şi baterii.

  • Subcategorii:
  • Panouri solare fotovoltaice

    Panouri solare fotovoltaice - panouri solare producere energie electrica

    Sistemele de panouri fotovoltaice monocristaline, panouri fotovoltaice policristaline şi panouri fotovoltaice amorfe au un randament ridicat de conversie a energiei luminii în energie electrică.
    » Panouri solare fotovoltaice monocristaline: sunt cele mai scumpe dar ÅŸi cele mai eficiente panouri fotovoltaice.
    » Panouri solare fotovoltaice policristaline: sunt cele mai răspândite panouri solare fotovoltaice, sunt mai puÅ£in eficiente dar sunt cu aproximativ 10% mai ieftine decât panourile solare  monocristaline.
    » Panouri solare fotovoltaice amorfe -thin film-: oferă posibilitatea de a fi montate pe suport flexibil sau curbat datorită structurii mult mai subÅ£iri a peliculei fotoabsorbante. Sunt cele mai puÅ£in eficiente panouri solare fotovoltaice în condiÅ£ii de lumină, însă, în condiÅ£ii de lumină redusă, umbră sau lumină difuză sunt cele mai eficiente.

    Celulele solare se clasifică după mai multe criterii. Cel mai folosit criteriu în tehnologia de panouri fotovoltaice este după grosimea stratului materialului. Deosebim celule solare cu strat gros şi celule solare cu strat subţire. Un alt criteriu de deosebire a celulelor solare este felul materialului: se întrebuinţează în industria de panouri fotovoltaice, de exemplu, ca materiale semiconductoare combinaţiile CdTe, GaAs sau CuInSe, dar cel mai des folosit este siliciul.

    Eficienţă celule solare fotovoltaice:
    â–¡
    celule monocristaline – panouri fotovoltaice monocristaline: ~ 20 % randament energetic;
     â–¡ celule policristaline – panouri fotovoltaice policristaline: ~ 16% randament energetic;
     â–¡ celule amorfe – panouri fotovoltaice amorfe: 5 – 7% randament energetic;
     â–¡ cadmiu-telur (CdTe): < 10% randament energetic;
     â–¡ seleniură de indiu ÅŸi cupru sulfurat (CIS).

    Randamentul de transformare a radiaţiei solare în energie electrică dat de panouri fotovoltaice ajunge în prezent până la aproximativ 18 – 20%.
    Panourile fotovoltaice cu cel mai bun raport calitate-preţ, sunt fabricate de producători consacraţi, fiind printre cele mai eficiente sisteme de panouri fotovoltaice.

  • Sisteme fotovoltaice OFF-GRID

    Sisteme fotovoltaice OFF-GRID

  • Sisteme fotovoltaice ON-GRID

    Sisteme fotovoltaice ON-GRID

  • Invertoare OFF-GRID

    Invertoare OFF-GRID - Invertoare solare OFF-GRID - Invertoare autonome

    Dispozitivele automate ce fac conversia curentului continuu la o frecventa de 50 Hz in cuent alternativ se numesc invertoare OFF GRID. Mai exact, invertoarele off grid fac conversia tensiunii de 12V cc,  24V cc  sau 48V cc, provenita de la acumulatori/baterii, in tensiune de 220V ac. Aceste invertoare off grid sunt in principal destinate pentru a fi utilizate cu sisteme de energie solara, eoliana sau hidro pentru locuinte complet deconectate de la compania de furnizare a energiei electrice. De asemenea invertoarele off grid se pot utiliza si pentru a furniza energie de rezerva in cazul unei caderi de tensiune.

                                                                                                                                           Schema de funcÅ£ionare a unui sistem on-grid:

    Invertoare OFFGRID

    Sistemele fotovoltaice off grid au in componenta:

    • panouri fotovoltaice;
    • controller – regulator incarcare;
    • baterii / acumulatori;
    • invertor off  grid.

     

    Linia noastra de invertoare off grid vine intr-o gama de putere de la 200 watti pana la 2000 watti. Aceste invertoarele off grid sunt disponibile  ca:
    - invertoare off grid cu unda perfect sinusoidala (superioare din punct de vedere a performantelor in comparatie cu reteaua conventionala de energie)
    - invertoare off grid cu unda sinusoidala modificata (unda este alternativa dar nu e sinusoidala – invertoare off grid cu pret scazut).

    In functie de domeniul de utilizare exista doua tipuri de invertoare off grid:
    invertoare off grid unidirectionale: invertoarea off grid ce asigura conversia energiei de curent continuu de la bornele acumulatorilor in energie de curent alternativ pentru alimentarea consumatorilor;
    invertoare off grid bidirectionale: sunt acele invertoare off grid utilizate in sistemele fotovoltaice de tip magistrala de curent alternativ, si care asigura, pe langa conversia energiei de curent continuu stocata in acumulatori in energie de curent alternativ, si controlul tensiunii si al curentului de incarcare al bateriilor. Aceste invertoare off grid bidirectionale sunt recomandate pentru sistemele monofazate si trifazate cu puteri mai mari de 2KW.

    Odata cu dezvoltarea sectorului energiei alternative au aparut si invertoare off grid monofazate si trifazate, invertoare off grid cu controller de incarcare, cu functii de bypass etc. Cele mai performante invertoare off grid sunt prevazute cu algoritm de sincronizare cu reteaua electrica si pot fi utilizate ca  sisteme de alimentare independente sau pentru a genera energie in retea.

    Invertoarele off grid sunt sisteme inteligente de calitate care te ajuta sa fii independent de reteaua nationala de distributie a energiei electrice, asigurand autonomie pe tot parcursul unui an 24/24 ore. Invertoarele off grid protejeaza bateriile, prelungind durata de viata a sistemului  fotovoltaic, eolian sau hidro.

    Alegerea corecta a unui invertor off grid se face in functie de tensiunea la bornele bateriei, tensiunea si puterea maxima a consumatorilor, tipul acestora si regimul de lucru, pentru evitarea supraincarcarii bateriei si inlocuirea acestuia prematura.

     

  • Invertoare ON-GRID

    Invertoare ON GRID - Invertoare de retea

    Sistemele fotovoltaice on-grid reprezintă una din cele mai eficiente surse de conversie a energiei solare în energie electrică. O dată cu prima rază de soare devine o sursă sigură de economisire ÅŸi în unele cazuri, un generator de venituri. Dispozitivele electrice speciale care fac conversia energiei electrice de curent continuu nestabilizată provenită din surse de energie regenerabilă, cum ar fi panourile fotovoltaice sau mici turbine eoliene, în energie electrică de curent alternativ se numesc invertoare ON-GRID (invertoare de reÅ£ea).

    Cum funcţionează un sistem fotovoltaic on-grid?
    Panourile fotovoltaice convertesc lumina soarelui prin efect fotoelectric în energie electrică de curent continuu. Aceasta este transformată prin intermediul unui invertor on grid în energie electrică de curent alternativ alimentând consumatorii conectaţi. Energia neutilizată se injectează în SEN (Sistem Energetic Naţional) fiind înregistrată de un contor bidirecţional. În funcţie de puterea de intrare şi ieşire, plaja tensiunii şi curentului de intrare, numărul de faze ale reţelei electrice, sunt disponibile o mare varietate de invertoare on grid fabricate de mari producatori la nivel mondial.
                                                                                                           Schema de funcÅ£ionare a unui sistem on-grid:

    Invertoare ONGRIDSistemele ON-GRID au în componenţă:
    â–¡ panouri fotovoltaice;
    â–¡ invertoare ON GRID;
    □ contor bidirecţional;

    Tipuri de invertoare ON-GRID:
    â–¡ monofazate 220-230V;
    â–¡ trifazate 380-400V.

    Unele invertoare ON GRID pot ajunge la o eficienţă de până la 98%. Aceste invertoare on grid sunt construite fără transformatoare şi sunt prevăzute cu algoritm de determinare şi urmărire a punctului de putere maximă. Invertoarele on grid se sincronizează la frecvenţa reţelei (50 Hz) şi nu funcţionează decât dacă sunt conectate la un sistem tip SEN. În cazul întreruperii legăturii la SEN, sistemele cu invertoare on grid se opresc automat şi nu oferă energie de rezervă.

    Puteţi obţine un randament de peste 95% prin alegerea corectă a unui invertor ON GRID, care să se încadreze în intervalul de variaţie al parametrilor de ieşire ai generatorului fotovoltaic şi care să aibă puterea de ieşire cât mai apropiată de valoarea nominală a generatorului. O alegerea incorectă a unui invertor ON GRID poate conduce la deteriorarea acestuia ca urmare a depăşirii tensiunii maxime de intrare sau la o funcţionare cu o eficienţă scăzută din cauza supradimensionării puterii de intrare.

  • Invertoare cu controler de incarcare

    Invertoare cu controler de incarcare pentru instalatii cu panouri solare

  • Controler incarcare

    Regulatoare solare de incarcare

    Regulator încărcare (controler încărcare) – dispozitiv de control a încărcării indispensabil în sistemele offgrid de energie regenerabilă. Rolul unui regulator de încărcare este de a nu depăşi tensiunea maximă admisă la bornele bateriei solare şi de a o proteja împotriva descărcării profunde. Un regulator încărcare însă nu poate gestiona problemele apărute în cazul unei descărcări accidentale.

    Deoarece în aplicaţiile casnice consumatorii pot depăşi frecvent consumul prevăzut, este necesar de cele mai multe ori, un regulator încărcare – descărcare. Pentru a permite bateriei solare de a se reîncărca, este bine că uneori să se renunţe la utilizarea unei părţi a consumatorilor.

    Tipuri de regulator încărcare (controller încărcare):
    □ regulator încărcare (controler încărcare) de tip serie.
    □ regulator încărcare (controler încărcare) de tip paralel.
    □ regulator încărcare (controler încărcare) MPPT – controller MPPT (Maximum Power Point Tracking).

    Alegerea tehnologiei regulatorului de încărcare de tip serie, paralel sau MPPT este în primul rând determinată de puterea sistemului fotoelectric şi de tipul de baterie tampon. Regulatorul de încărcare paralel, disipa energia debitată de panourile fotovoltaice în cazul supraîncărcării bateriei solare şi este recomandat în cazul sistemelor mici. În cazul sistemelor de mare putere este recomandat regulator încărcare tip serie. Cele mai performante şi eficiente regulatoare de încărcare solare sunt cele de tip controller MPPT ce utilizează metoda “Urmăririi Punctului de Putere Maximă. Un regulator încărcare este un convertor DC-DC (DC-curent continuu) care optimizează perfect transferul de energie între aria de panouri solare fotovoltaice şi bateria solară, reţeaua naţională de distribuţie sau pompele de curent continuu.

    Un regulator încărcare (controller încărcare) asigură încărcarea bateriei solare conform graficului recomandat de producătorul acesteia. Noile modele de regulator încărcare (controller încărcare), dotate cu microprocesor, asigură protecţie la supraîncărcare şi la descărcări excesive, cu compensarea variaţiilor de temperatură. Există şi modele de regulator încărcare (controller încărcare), dotate cu indicatoare LED, afişând anumiţi parametrii şi sistemului.

  • Baterii solare

    Baterii solare

    Sistemele de panouri solare fotovoltaice offgrid au în componenţă panouri fotovoltaice, regulator de încărcare şi baterii solare – baterii cu descărcare profundă. Aceste baterii solare (baterii cu descărcare profundă) sunt o componentă cheie într-un sistem de energie regenerabilă. Bateriile necesare stocării energiei produsă de o instalaţie eoliană, un panou solar sau un sistem electric hidro, care va fi legat la reţeaua de utilităţi, sunt de tip baterii solare, dacă doriţi să utilizaţi energie electrică independent de reţea sau în cazul unei căderi de tensiune.

    Spre deosebire de celelalte tipuri de baterii, bateriile solare sunt proiectate să fie descărcate și reîncărcate în mod repetat. Pentru a menține bateriile solare în stare bună de funcţionare și a le prelungi durata de viață, producătorii consacraţi recomandă limitarea profunzimii descărcării la aproximativ 20%. A nu se permite tipului de baterii solare să fie descărcate mai mult de 50% profunzime descărcare. Uneori un invertor are rolul de a deconecta consumatorii pentru a proteja bateriile solare. Monitorizarea bateriilor solare ajută la o mai bună întreţinere a acestora și oferă statistici despre starea generală de sănătate a bateriilor solare.principiu functionare baterie

    Tipuri de baterii solare:
    â–¡ baterii solare plumb acid inundate (FLA).
    â–¡ baterii solare sigilate (AGM sau GEL).
    Bateriile solare inundate (FLA) au nevoie de puţină întreținere dar, cu toate acestea, ele durează în general mai mult decât unele baterii solare sigilate.

    O baterie solara are la baza ca principiu de functionare, principiul pilelor electrice al lui Alessandro Volta, care spune ca între două metale diferite imersate în electrolit (lichid care permite trecerea curentului electric) apare o tensiune electrică.

    Pila electrică este un dispozitiv electrochimic ce transformă energie rezultată dintr-o reacţie chimică în energie electrică. Este vorba de generare de electroni şi de asigurarea circulaţiei lor într-un anumit sens. La origine, termenul desemna un element unic format din doi electroozi şi un electrolit.

    Dimensiunile bateriilor solare variază. Baterile solare pot fi de dimensiuni mici sau foarte mari. În general dimensiunea și greutatea corespund cu capacitatea bateriilor solare (amperi-oră de stocare). Tipul de baterii solare cuprinde multe dimensiuni: de la baterii solare care au sub 4 kilograme, la baterii solare care cântăresc peste 100 kilograme. Dacă aveţi nevoie de o capacitate mare de stocare, trebuie să vă asiguraţi că aveţi spaţiu suficient pentru a depozita o baterie solară sau multe baterii solare, în funcţie de necesităţi.

    Capacitatea de stocare a energiei electrice în baterii solare variază. În funcţie de cerinţe se dimensionează un set de baterii solare ce cuprinde una sau mai multe baterii solare. Alegerea tensiunii individuale va depinde de tensiunea totală a sistemului de baterii solare (12, 24 sau 48 V) și de necesităţile de stocare. De multe ori bateriile solare de 2V oferă cea mai mare capacitate de stocare dar pot fi necesare până la 24 de bucăţi în cazul în care sistemul este de 48 de volți.

    Bateriile solare se pot conecta prin conectori (legături) în serie, în paralel, sau o combinație a celor două, în funcție de tensiunea sistemului de baterii solare și de capacitatea de stocare. Deşi un sistem de baterii solare cu o capacitate mai considerabilă poate fi o cheltuială mare, cu o întreținere corespunzătoare, acestea ar trebui să dureze 5-10 ani.

    Acest tip de baterii solare se recomandă ÅŸtiind numărul de wati-ora pe zi necesari (consumul) È™i numărul de zile în care aveÈ›i nevoie de energie.

  • View:
pe pagina