Deoarece ne confruntăm tot mai mult cu probleme legate de eficienţa energetică a clădirilor, cercetătorii americani de la Universitatea din California, San Diego, au realizat un studiu prin care au arătat că panourile solare sunt totodată capabile să aibă şi un efect de răcire asupra clădirilor pe care sunt montate.
Anterior descoperirii efectului de răcire al panourilor fotovoltaice, pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică şi confortul unui imobil, se plantau copaci în poziţii strategice, în jurul acestuia, pentru a oferi umbră, păstrând locul mai rece, decât dacă ar fi complet expus la soare
Studiul experimental al efectului de răcire al panourilor fotovoltaice a fost realizat de inginerul Jan Kleissal şi de echipa sa de cercetare de la Universitatea din California. Folosind imagini termice, cercetătorii au descoperit că pe timpul zilei, un acoperiş care dispune de panouri solare are o temperatură mai mică cu 2.8°C comparativ cu clădirile care nu au montate astfel de dispozitive solare. În urma unor calcule, s-a ajuns la concluzia că în timpul unui an, clădirile cu panouri solare vor consuma cu 38% mai puţină energie pentru răcire. Echipa de cercetare a constatat, de asemenea, că panourile solare au şi rol izolator, astfel că, pe timpul nopţii, clădirea pierde mai puţină căldură.
În concluzie, pe lângă furnizarea de energie alternativă, panourile solare fotovoltaice montate pe acoperiş ar putea avea, de asemenea, avantajul suplimentar de răcire a clădirii pe care sunt montate. Efectul de răcire este echivalent cu o reducere de 5% la preţul panoului solar.
Leave a reply Cancel reply